LA UNITAT DELS CRISTIANS

Dintre de la dinàmica comunitària i personal d’un cristià, s’ha de notar el compromís de conrear una mirada evangèlica oberta als nombrosos trencaments en la tradició cristiana, produïts al llarg de l’història ( ortodoxos, anglicans, protestants, coptes, església siro-malabar, etc ). Està clar que ens deconeixem mútuament i sempre será bó, prestar atenció al diàleg respectuós entre nosaltres: acceptar i comprendre la diferència de raons, de valors, de prioritats, d’emocions, de gustos, de tradicions, de llengües. Segons David Jou, “la gran urgència del món d’avui és el diàleg entre cultures, entre religions, entre ciències, entre ciències i humanitats, entre grups socials, entre mitjans i fins, i entre saber i amor (…) El tema del diàleg -la seva necessitat, les seves dificultats- és fa més viu i problemàtic com més gran és la proximitat, com més creixen les ocasions de fricció, com més irreductibles i vehements es van fent les posicions”.

Aquest any, la Setmana de Pregària per la Unitat dels Cristians serà del dilluns 18 al dilluns 25 de gener. El material de reflexió que se’ns proposa ha estat redactat per una comunitat monàstica de germanes de diferents tradicions, països i continents ( Comunitat Monàstica de Grandchamp, Suïssa ). El lema és “Manteniu-vos en el meu amor i donareu molt de fruit” i s’inspira en el text evangèlic de sant Joan 15, 5-9. En el preàmbul del folletó editat per a la campanya d’enguany, es diu: “Vivim per al Senyor que ens estima i ens vol en comunió, estimant-nos. Algunes persones, segur que ens cataloguen d’ingenus o de <<buenisme>>, un terme que està ara de moda. Nosaltres creiem, però, que és una resposta madura que arranca de la Misericòrdia del Senyor. Per això mateix i per molt més no deixarem de repetir que els materials de la Setmana de Pregària per la Unitat dels Cristians són uns actius que poden desenvolupar-se al llarg de tot l’any. Que la <<mirada>> interconfessional no quedi restringida només a una setmana”.

Nosaltres, com a comunitat parroquial de Sant Martí de Teià, ens unirem a la pregària mitjançant la celebració eucarística de cada dia. Es llegirà una monició d’introducció a la missa inspirada en el comentari diari del text interconfessional, unes invocacions per a la tercera forma de l’acte penitencial i un formulari variat de pregàries dels fidels. Com a signe expressiu d’aquesta fraternitat i esperança de comunió entres les diferents confessions cristianes, tindrem una espelma encesa durant tota la cerimònia. A més, durant aquest octavari farem servir els formularis de les misses votives per la unitat dels cristians, que hi ha inclosos al Missal, enriquits amb pregàries i prefaci propi. Des del Secretariat diocesà d’Ecumenisme de Barcelona, se’ns invita -com a bo i convenient ( especialment el divendres )- a un dia de dejuni per acompanyar la pregària insistent. Tenim material disponible per a la reflexió personal i comunitària, pels que vulgueu participar amb nosaltres. Que junts siguem un reflex de la vida de Crist!

Mn. Esteve Espín Cifuentes

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s