EL FILL DELS HOMES

A finals de novembre vaig participar en el cinefòrum del CMC La Unió, amb la pel·lícula d’Alfonso Cuarón, Fill dels homes (2006). El mateix títol és, una més, de les múltiples ressonàncies religioses del film. Aquesta és l’expressió més utilitzada per referir-se als Evangelis a Jesús de Natzaret. La trama gira al voltant del naixement d’un nen en un context molt violent, d’esterilitat mundial. Per moments, et sembla estar contemplant una mena de moderna nativitat bíblica. El planeta s’ha tornat infèrtil, sense nens, la procreació fa temps que no existeix. És un futur distòpic tenyit de tristeses i brutícies. Als anuncis comercials reparteixen Quietus, un medicament per suïcidar-se sense dolor.

Un moment preciós de la pel·lícula succeeix en una establia. Veiem la dona jove que s’ha quedat embarassada, entre vaques, protegint-se el pit enmig de la nuesa. Curiosa metàfora postmoderna de la maternitat, un cant a la vida en general, simbolitzada en aquest nen que s’està gestant al ventre d’una mare. Aquesta escena recorda moltíssim la idea de la Nativitat cristiana. La metàfora bíblic-religiosa de la pel·lícula és clau. Al darrera fons, ens està parlant de la imperiosa necessitat que tenim tots, d’un salvador innocent capaç de rejovenir un món crepuscular, desencantat i apocalíptic.

Aquest desembre celebrarem el naixement de Crist, malgrat tants desastres, tantes pors i crispacions com ens envolten. Desitjo que -inspirant-nos en sant Joan- per mitjà de la fe que professem, puguem dir: “Vaig veure (…) un núvol gran, i sobre el núvol un que hi seia, semblant a un fill d’home, que duia al cap una corona d’or.” (Ap. 14,14). I que aquesta esperança cristiana ens ajudi, de veritat, a renovar les nostres vides i al món sencer.

Mn. Esteve Espín Cifuentes

Advertisement

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s