Càritas

caritasteia.santmarti@gmail.com

La Rampa 2 (08329 TEIÀ – Barcelona)

Presentació

L’acció social de Càritas que es fa voluntàriament en les nostres parròquies per ajudar als més desfavorits, és molt diversa. A Càritas Teià, a partir de molts projectes i amb la col·laboració i treball de més de 20 voluntaris, en els locals de la parròquia de Sant Martí portem a terme els serveis que ara us presentem:

Distribució d’aliments (DISA)

El projecte DISA TEIÀ (Distribució Solidària d’Aliments), és un recurs innovador i eficaç que permet ampliar el sistema tradicional de cobertura de necessitats bàsiques  d’alimentació de la població més desafavorida consolidant el treball en xarxa que s’està realitzant amb les administracions locals i supralocals, alhora que implica i capacita als participants a afrontar de forma autònoma i responsable la situació socio-familiar en la que es troben.

El projecte DISA TEIÀ és fruit de l’aliança del  sector  públic  i del  privat per tal de complementar l’aplicació de la llei 13/2006, de 27 de juliol, de Prestacions Socials de Caràcter  Econòmic, especialment en allò referit a les ajudes de caràcter urgent. Funciona com a projecte de col·laboració amb els ens locals (Ajuntament de Teià) i les entitats (Càritas de Teià, Banc d’Aliments i Creu Roja), juntament amb els seus equips humans. La coordinació tranversal es realitza a través de la regidoria de Serveis Socials.

Objectius

La crisis econòmica iniciada en el 2008 i que persisteix actualment provoca una forta desigualtat social i increment de la pobresa afectant principalment a les famílies més desfavorides i vulnerables, per aquest motiu vam crear un centre DISA TEIÀ ubicat a la Parròquia de Sant Martí de Teià, a on es fa la distribució  d’aliments.

El nostre repte, a més a més de l’eficiència en una gestió impecable, és la d’una humanitat acollidora, sent propers a les persones i ajudant a crear oportunitats per a que tothom recuperi la seva dignitat i pugui desenvolupar el seu projecte vital.

Per aquests motius:

  • Ajudem a cobrir les necessitats alimentàries bàsiques de les famílies residents, derivades dels serveis socials, que es troben en situació de vulnerabilitat i risc d’exclusió social.
  • Dignifiquem el servei de distribució amb criteris de cohesió, coresponsabilitat i justícia social. Lliurem els aliments mitjançant el sistema d’autoservei amb punts.
  • Optimitzem els recursos, unificant centres, gestionant conjuntament plataformes tecnològiques i equips humans, afavorint la transparència, traçabilitat i qualitat del servei i enfortim la confiança en l’activitat de distribució d’aliments
  • Impliquem a les famílies en el seu procés vers una major autonomia tot proporcionant informació de proximitat en qüestions relacionades amb l’alimentació.
  • Facilitem l’ampliació de la capacitat de distribució i varietat d’aliments solidaris dels dos municipis, oferint més productes, que procedeixen de la Comunitat Europea mitjançant la Creu Roja, del Banc dels Aliments, excedents de supermercats i establiments de la zona, compres puntuals i campanyes de recapte anuals.
  • Potenciem la solidaritat i participació ciutadana incrementant la coordinació amb l’administració i entitats locals.
  • Afavorim la transparència, traçabilitat i qualitat del servei i enfortint la confiança en l’activitat de distribució d’aliments

Activitat

El servei d’entrega d’aliments s’efectua cada primer i tercer dijous de cada mes, excepte el mes d’agost, que el servei roman tancat.

En l’afany de dignificar i professionalitzar el procés d’entrega d’aliments als usuaris, Càritas Teià compta des del mes de setembre 2018 amb un suport informàtic que ha permès una nova dinàmica professional que permet respectar en tot moment la privacitat dels usuaris.

Campanyes d’aliments

Coordinem la campanya del Gran Recapte amb el Banc dels Aliments i es fan altres campanyes puntuals durant tot l’any. Són portades a terme per més de 30 voluntari/es.

Dutxes, bugaderia i podologia

Atenem a persones en situació de pobresa energètica o sense sostre derivades per serveis socials.

Rober

Recollim i classifiquem les donacions de roba, possibilitant així un segon ús de la roba. El rober abasteix als usuaris que necessiten peçes de roba i obre al públic en general dos vegades al mes (segon i quart dijous de 17 a 20 h).

Onada de fred

Protegim a les persones sense sostre de les baixes temperatures donant servei de dutxa i bugaderia, aliments i pernoctació en lloc preestablert i adequat convenientment en el cas d’activació de la alerta.

El projecte iniciat des de l’arxiprestat de la Cisa es fonamenta en que totes aquelles persones vulnerables que durant la onada de fred, activada per Protecció Civil de la Generalitat de Catalunya, es trobin vivint al carrer, puguin ser acollides a l’alberg que s’obrirà a les poblacions de Premià i Teià.

Els avisos del Servei Meteorològic de Catalunya es reben per al municipi o la comarca, per tant és l’administració qui realitza l’activació de l’alberg.

L’arxiprestat disposa d’un recurs propi que contempla un immoble amb unes correctes dimensions i aquest es troba adaptat a les necessitats habitacionals, com ara dutxes i llits, que es troba ubicat al municipi de Teià i Premià.

Atenem a un màxim de 6 persones. El servei consta de: acollida sociosanitària, dutxa voluntària, sopar i esmorzar, i bugaderia. Som 12 voluntari/es.

Pastoral de la Salut

Visitem i fem companyia a persones amb problemes de salut en residències, domicilis i hospitals. Som 4 voluntari/es.

Si vols saber més o conèixer aquesta ajuda social i creus que tu també podries ajudar als altres i col•laborar en algun d’aquests serveis que us hem presentat, només has de posar-te en contacte amb la parròquia. Us hi esperem a tot/es.

PROTOCOL COVID-19 A CÀRITAS TEIÀ

Des de fa ja gairebé un mes, el nostre sistema d’entrega d’aliments ha canviat. Hem elaborat un protocol COVID-19 que implica que el usuaris no accedeixen al nostre local DISA per escollir els aliments, sinó que les voluntàries preparen uns lots en bosses de ràfia. Aquests lots es componen d’aliments de la cistella bàsica més productes que rebem del Banc dels Aliments, com ous, xocolata, brou, etc.  Els lots els entreguem a la porta del nostre local, així reduïm al màxim el risc de contagi. Per organitzar l’espera dels usuaris i assegurar que mantinguin la distància de seguretat entre ells, comptem amb la presència d’un o dos agents de la Policia Local de Teià al llarg de tot el servei.

Aquest nou sistema d’entrega ha estat valorat molt positivament per part dels usuaris, que es mostren molt contents al veure que ens preocupem de la seva salut.

Hem rebut moltes mostres de gratitud, oferiments de col·laboració tant pel que fa la preparació de les entregues com de material de protecció. Un grup de dones ens van fer arribar un lot de 30 mascaretes fetes per elles que vam poder donar als usuaris que en volien en l’última entrega. L’Escola El Cim, a través de la Regidora d’Educació Montse Riera, ens va fer una donació important de productes frescos que tenien guardats en la seva càmera de fred.

La brigada de neteja de l’ajuntament ha inclòs el pati de Càritas dins del seu recorregut de desinfecció periòdica.

La brigada de neteja de l’ajuntament ha inclòs el pati de Càritas dins del seu recorregut de desinfecció periòdica.

Estem fent més hores que mai, la preparació dels lots i la posterior entrada de tots els productes entregats al sistema informàtic requereix de molt de temps. A més, tenim un 30% més d’usuaris que fa només un mes, i hi ha uns quants usuaris que, per prescripció mèdica, no poden venir a buscar els seus aliments i els els entreguem a domicili. Però ho fem contentes, agraïdes de poder aportar el nostre granet de sorra en fer la vida una mica més fàcil a les famílies vulnerables del nostre municipi.

El nostre rober roman tancat, tant pels usuaris com pel públic en general. De fet, tots els contenidors de roba instal·lats al nostre municipi van quedar precintats el passat 3 d’abril degut a que la superfície metàl·lica dels contenidors i la roba que s’hi deposita poden ser possibles focus d’infecció. És per això que la porta del barri que dona accés al pati de Càritas ha quedat tancat fins a nou avís.


Fruita i verdura fresca de Mercabarna / 05-05-2020
 
Gràcies a les gestions de Paola Latorre, responsable territorial de Càritas al Maresme, a Teià rebrem a partir cada quinze dies d’ara fruita i verdura fresca procedent de Mercabarna. Això ens permet ajudar als usuaris a tenir una dieta saludable basada en productes frescos de temporada.

Teià aporta prop de 5.500 € al Gran Recapte 2020

Del 16 al 21 de novembre, es va celebrar a tota Catalunya el Gran Recapte 2020 en un format diferent, adaptat a les restriccions implementades a causa la COVID-19. Es podien fer aportacions online a través de la pàgina web del Banc dels Aliments o en el moment de fer la compra en supermercats, mercats municipals i botigues de proximitat.

A Teià, els establiments que van col·laborar són: Fruita i Verdura Irene Ribas, Fruita i Verdura Lina Ruano, Peix Fresc – El Pescador, Queviures Marcual i Carnisseria Mònico, a més dels supermercats Condis i Mercadona. En les tasques informatives al llarg dels últims dos dies de la campanya hi van participar 24 voluntaris i voluntàries que no formaven part de cap col·lectiu considerat de risc dins de la situació de pandèmia. Voldríem destacar especialment la presència de gent jove de Teià, molts del quals es van estrenar en el voluntariat.

La recaptació total en tots aquests establiments ha estat de prop de 5.500 €. Gran part d’aquests diners es destinaran a la compra d’aliments frescos per part de Càritas Teià, entitat encarregada de la distribució d’aliments al qual tenen accés les famílies amb vulnerabilitat econòmica. Totes les persones que hi acudeixen venen derivats a través de les oficines de Serveis a les Persones de l’Ajuntament en el moment que es detecta aquesta necessitat. 

Campanya Gran Recapte 2020