Aprendre a discernir

A vegades la vida, personal i comunitària, s’ens complica d’una manera que no controlem. Sembla que arribem al límit de les nostres forces. La confusió impera en el nostre estat d’ànim. Inesperats i enrevessats embolics ens fan perdre la serenor i sembla produir-se, dins i fora, l’anomenada tempesta perfecta. Llavors, és vital aprendre a discernir el que realment ens està passant, saber analitzar-lo amb suficient objectivitat, sinceritat i valentia per afrontar un examen dolorós però imprescindible, que ens permetrà avançar i madurar.

La nostra diòcesi es troba -providencialment- en una situació de profunds canvis. Com a creients som interpel·lats a donar una resposta. Amb el nou curs avançarem pel camí que ens porti a una nova realitat de comunitats pastorals més dinàmica. No hem de tenir por a aquest canvi de mentalitat i maneres noves de treballar. El papa Francesc diu al respecte: “(El discerniment) resulta especialment important quan apareix una novetat en la pròpia vida, i llavors cal discernir si és el vi nou que ve de Déu o és una novetat enganyosa de l’esperit del món o de l’esperit del diable. En altres ocasions s’esdevé el contrari, perquè les forces del mal ens indueixen a no canviar, a deixar les coses com estan, a optar per l’immobilisme o la rigidesa. Llavors impedim que actuï el buf de l’Esperit. Som lliures, amb la llibertat de Jesucrist, però ell ens crida a examinar el que hi ha dins nostre -desigs, angoixes, temors, recerques- i el que passa fora de nosaltres -els signes dels temps- per a reconèixer els camins de la llibertat plena: << Examineu-ho tot i quedeu-vos amb el que és bo>>”.

La festa de la Transfiguració del Senyor que celebrarem al poc de començar el mes d’agost, pot ser una bona icona bíblica d’aquest discerniment sorprenent al qual estem cridats. Que siguem dignes de distingir l’esplendor i la divinitat del rostre de Crist, en aquests nous i delicats reptes que hem d’afrontar junts, en el context de l’Arxiprestat de la Cisa.

Mn. Esteve Espín Cifuentes

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s